четвер, 24 листопада 2016 р.

ВИГЛЯД ПАСКИ

Про символи.
Про хрест я вже писав.
А от про паску, що так люблять українці пекти і їсти на Великдень, треба сказати декілька слів. Чому форма паски кругла? – Хто хоч коли пік вдома хліб, той знає, що форми для тіста не можуть бути з кутами без заокруглення. В тих же хлібопічках, що продаються  необмежено в торговій мережі, ви ніколи не найдете абсолютно квадратної форми. Хоч трохи кути будуть заокруглені. Це обумовлене властивостями тіста та вже готової хлібини. Бо так легше витягувати готову хлібину з форми. І потім легше ту форму мити і чистити.
Найлегше ж її, форму для хліба, чистити коли вона кругла, кутів немає – нема де застряти залишкам. Найлегше таку форму виготовити. Особливо в давнину на гончарнім крузі. Робили її трошки розширену догори, аби не пошкодити паску при витягуванні. Чому паска не плоска, а більше витягнута догори? – Дуже просто: ради економії місця в печі або в духовці. Коли паска вища ніж товща, то вона добре пропікається. І при цьому замість двох (для прикладу) кілограм тіста можна спекти три-чотири.
Отже вигляд паски зумовлений формою посуду, у якому її випікають. А ще тією обставиною, що господині, які випікали вдома паску, накладали тіста у круглу форму не половину вмісту, а врівень чи трохи нижче. Тісто ж має властивість рости (розширюватись чи збільшуватись в об’ємі через бродіння). Розширюватись тісто може лише вгору до верху форми, бо форма ж не дає розширюватись вбік. А коли досягне верху, то розширюється трохи і вбік. І тоді майже циліндрична паска має угорі невелике потовщення. Що зверху має сферичну поверхню, то будь-який хліб теж таку поверхню має.

Господині, які століттями вже печуть паску такої форми, не вважають її більше нічим, окрім святкового хліба. Але знайшлись злословці, що по своєму світосприйнятті  все бачать у збоченому вигляді.  Все їм кругом ввижаються фалічні образи. Пов’язують вигляд паски із древніми поклоніннями фалосу, як символу плодовитості. Може й були колись у когось поклоніння символу плодовитості. Але при чому тут ми – сучасні українці? Я  хотів би звернути увагу тих, хто може читатиме де оті збоченні пояснення вигляду паски: фалічний вигляд при певній уяві має і тепличний огірок, і заморський банан, і магазинна сосиска (??!). Ну і що? – Жителі відмовились від вказаних продуктів? – Та ні ж, вони просто володіють здоровим глуздом і бачать у предметі те, чим той предмет справді є. На відміну від збоченців.  

Немає коментарів:

Дописати коментар