середа, 23 листопада 2016 р.

ПРО НАТІЛЬНИЙ ХРЕСТИК

ПРО НАТІЛЬНИЙ ХРЕСТИК

«А що то в тебе, друже за ладанка чи оберіг який замість хрестика на шиї висить?» – запитав я свого племінника. «Адже хрест являється поважним знаком протягом не одного тисячоліття. То чому ж його не носити як оберіг, коли все одно носиш якусь цяцьку на ланцюжку.»
Відповідь його мене вразила одночасною самовпевненістю і недалекістю. Що загалом часто в парі ходять. Він мені доводив, що хоч сам по собі хрест є непоганим знаком(оберегом), але зображення мертвого тіла на ньому не може мати позитивного впливу на його молодий організм.
Отож спробую спростувати оті вигадки, які втокмачують у молоді ще незрілі душі ненависники хрестиянства. Певно що носіння натільного хрестика вже дуже заважає їхнім темним задумам. Мої доводи (як і завжди) – прості.
Перш за все ніхто не запевнить мене в тому, що натільний хрестик є зображенням мертвого Тіла Господнього на хресті. Він там – ще живий. І демонструє надзвичайну силу духу і віру в майбутнє воскресіння. А перед своєю смертю виголошує незаперечну істину всіх хрестиян, звертаючись до свого Отця, що є Творцем Всесвіту.  Ця істина звучить так: повністю віддаю себе в руки Твої і лише на Тебе надіюсь.
А на кого ж ще можна надіятись в цьому світі, як не на Бога – Творця цього світу? «На себе» - скажете ви. І будете праві. «На себе, коли знаходитесь під захистом Творця всесвіту» - додам я. Маленьке ніби уточнення, але яка різниця! Багато, а мо й більшість, мають такий захист, але небагато його помічають.
Противник носіння хрестиків з Тілом Господнім скаже, що якийсь час на хресті все ж було мертве тіло, а вже потім його зняли. Так – було. Але це було тіло Сина Божого. Нествореного, а народженого Творцем від своєї Суті. Народженого Творцем ще до створення нашого світу. А вже потім пішло творення всього і людей. І потрібно було немало часу (хоча що для Бога той час?), аби знайшлась найдостойніша із достойних, що допомогла Сину Божому ввійти в цей світ людиною. Пізнати його так-би мовити на власній шкірі. Сказати людям, що, попри здавалося б непереносиму тяжкість буття, це – дрібниці, це – не кінець. Бо кінця людині нема взагалі. Бо людина – не шматок м’яса. Бо вона не просто Боже створіння, як і всі інші живі істоти і неживі предмети. У людини є душа. І та душа від Бога, а значить – безсмертна. От про що говорить натільний хрестик.




Немає коментарів:

Дописати коментар