понеділок, 9 січня 2023 р.

ПРО СЛИНУ

 ПРО СЛИНУ

Як стверджують найосвіченіші медики – Творець створив наш організм як гармонійне ціле, у якому нема нічого зайвого. Якщо комусь здається, що якийсь орган чи процес непотрібний для життя, то це лише тому, що люди ще не взнали чогось важливого про той орган чи процес. Раніше менше знали, з часом все більшого поступу науки відкривалися нові знання про навколишній світ. І все ставало на свої місця, все ставало більш-менш зрозумілим.

Дослідження вчених про значення слиновиділення дало нам велику можливість правильної організації нашого харчування, лікування і інших нагальних життєвих потреб. Почну свою розповідь із такого веселого явища, як пускання слини під час сну. Ну як в немовлят тече слина, то на те й мала дитина, щоб мати слину та соплі. Але чому в дорослих?

Так от - сон має кілька фаз більш або менш однакової тривалості. Основна фаза відома як швидкий рух очей. Під час цієї фази тіло падає в глибокий сон, який має важливе значення для організму. На цьому етапі деякі гормони (нейромедіатори) блокуються, щоб відключити м'язові рухи, які змусили б нас прокинутися під час кошмару. Тому у фазі глибокого сну і відбувається слинотеча. 

Простіше кажучи  - функції мозку вимикаються для повноцінного відпочинку і відновлення. На деякий час людина навіть перестає глитати слину, а потім починає усувати слину шляхом знаменитої слинотечі. Виходить, що коли ви уві сні пускаєте слину, значить у вас був глибокий здоровий сон.

Нащо нам стільки слини в роті? А її людський організм за добу виробляє від половини літра до двох літрів. І без слини, що змочує і збагачує ферментами їжу, не було б травлення. А ще слина має досить сильну антимікробну дію. Полегшує, змочуючи внутрішні поверхні ротової порожнини, наше мовлення. Вміст багатьох органічних та неорганічних речовин відновлює міцну поверхню зубів.

Ще треба додати, що в наш час дослідження слини через доступність взяття її проби, використовується для досить точної діагностики багатьох порушень роботи організму. Через аналіз слини вчені навчилися виявляти приховані тенденції розвитку багатьох хвороб. 

Про це та інше відносно слини ви певно читали або можете прочитати на багатьох інтернет-сторінках. А от про отаку досить тонку річ як участь слини в інтимних відносинах чоловіка і жінки може ніхто ще вам не розповідав. У більшості людей при нормальному стані організму є відраза до чужої слини. Ну ще там рідні можуть гризти одне яблуко чи пити з одного кухлика. А чужим людям треба мати ізоляцію один з одним, аби не було обміну таким біологічним агентом, яким являється наша слина. І справа не тільки в наявності дуже великої кількості бактерій в слині. Справа в тім, що у кожного ті бактерії свої власні. У слині, у органах травлення досить багато організмів які допомагають нам у нашій життєдіяльності.

На протязі нашого життя ці маленькі наші компаньйони ділять з нами наш стіл і в кінці життя помирають разом з нами. Дехто покидає наш організм раніше і може при сприятливих обставинах знайти нового хазяїна. Тож попри наявності в слині різних білків і інших їм подібних багатоатомних молекул, ці органічні речовини у кожного мають певні відмінні риси. І організм навчився визначати надходження до нього чужих органічних речовин, що не є їжею. Десь на форумі молодих мам я прочитав про дуже цікавий і надзвичайно важливий механізм тестування організмом мами заплідненого зародка в її лоні. Часто, як виявляється, організм мами відчуває невдалу комбінацію генів того зародка. Бо частина генів прийшли від тата і чи не в той день , коли треба, чи не в той час, хтозна. І відбувається викидень того зовсім маленького зародка.

Лікар розповідав про це тим мамам, що дуже переживали через свою нездійснену мрію мати дитину, заспокоював їх , що так - буває. І коли вони не полишатимуть свої старанні вправи зі своїм обранцем щодо майбутнього запліднення, то воно врешті решт таки станеться.

Це були не мої фантазії. І навіть не фантазії. А далі вже мої. Поцілунки закоханих пар, як виявляється, мають своє пояснення. Це – обмін своїми генетичними особливостями через слину. Не спорю – обмін супроводжується естетичною і біологічною насолодою. Таким механізмом заохочення нагородив людей Творець. Організми пари звикають один до одного, підлаштовують свої внутрішні процеси до появи поряд іншої генетики. І коли відбувається зачаття, то організм жінки вже знає – це свої прийшли. Тож поцілунки в інтимні місця, смак шкіри коханого чи коханої на вашому язиці, - це все для звикання до сумісного існування протягом довгих років скільки вам вдасться бути разом.

З огляду на вище сказане, виглядає дуже розумним вибирати собі партнером для створення сім’ї  одного єдиного, а не перебирати по кілька раз. Бо то все – чужа генетика. І організм запам’ятовує одну, потім приходить інша, потім ще. А потім дивуємося: чому все в нас не так як у людей?


Немає коментарів:

Дописати коментар